Personalizarea plicurilor

Pentru a stabili tipul plicurilor de care aveti nevoie, trebuie sa va raspundeti la urmatoarele intrebari :

  • Ce dimensiuni are materialul pe care doriti sa il introduceti in plic/punga ?
  • Ce este materialul pe care doriti sa il introduceti in plicuri (forma si greutate)?
  • Cum va fi distribuit/trimis plicul/punga?
  • Cum se vor plati taxele postale pentru aceste plicuri?
  • Ce stil de plic/punga s-ar potrivi cel mai bine scopurilor dumneavoastra (plic de corespondenta sau de documente, plic cu deschidere pe latura mare/mica, etc)?

Dupa ce ati raspuns la aceste intrebari stabiliti detaliile relevante, si anume :

  • Dimensiunea – ce doriti sa introduceti in plic/punga? Este plic standard (de stoc) sau plic atipic? Necesita plicul burduf sau nu? Economisiti timp si bani daca folositi plicuri de dimensiuni standard, dar fiind producatori de plicuri, nici plicurile atipice nu prezinta o dificultate pentru noi. Plicul ar trebui sa fie cel putin cu un cm mai lung  si cu cel putin jumatate de cm mai inalt decat materialul pe care il contine.
  • Modul de inchidere– care metoda de sigilare a plicului se potriveste cel mai bine scopului dumneavoastra ? Aveti de ales intre o inchidere gumata, prin umezire, autoadeziva, cand adezivul e aplicat atat pe clapa superioara cat si pe cea inferioara iar plicul poate fi deschis si reinchis de mai multe ori, sau siliconic cand plicul are un straif siliconic aplicat pe clapa de inchidere. Puteti de asemenea opta ca plicul dumneavoastra sa nu aiba clei.
  • Deschiderea – plicurile pentru corespondenta au deschiderea pe latura mare, iar plicurile pentru documente sunt cu deschiderea pe latura mica. Daca doriti sa folositi plicurile in scopul inserarii automate sau manuale, se recomanda deschidere pe latura mare. Daca in plic sunt introduse documente, este indicat sa folositi plicuri cu deschidere pe latura mica.
  • Fereastra  – are sau nu are fereastra plicul? Cat este de mare fereastra plicului si cum este pozitionata? Puteti opta pentru una sau mai multe ferestre in formatul dorit de dumneavoastra. Ferestrele nu trebuie sa depaseasca 10cm latime si trebuie sa fie asezate la cel putin 15mm de marginea plicului. Pozitia ferestrei (AxB) se masoara de la marginea stanga a plicului (A) respectiv marginea inferioara a plicului(B), marimea ferestrei sa da in formatul latime x inaltime.
  • Tipul hartiei – care este scopul plicului si ce doriti sa tipariti pe el? In functie de destinatia plicului si efectul pe care doriti sa il obtineti puteti alege intre hartie offset, kraft (natur sau albit) sau hartii speciale.

 

  • Gramajul hartiei – cat de groasa doriti sa fie hartia din care doriti sa fie confectionate plicurile dumneavoastra. Se recomanda un gramaj pana la 135g/m2, iar la aceasta grosime in cazul unei fonte pline (acoperire totala) este necesara plastifierea plicului pentru ca tiparul sa nu crape la biguri.

 

  • Tiparul – in functie de dimensiunea si design-ul graficii pe care doriti sa o utilizati pentru plicul dumneavoastra acesta poate fi tipar pe plic sau tipar in coala. Tiparul pe plic se foloseste in cazul simplei personalizari prin aplicarea unei sigle si/sau adrese pe plicuri. In cazul in care design-ul dorit acopera mai mult de 30% din suprafata plicului, necesita personalizarea atat pe spatele cat si pe fata plicului sau necesita tiparirea pe marginea plicului, se foloseste tiparul in coala. Acest lucru inseamna ca design-ul dorit se tipareste in coala, urmand ca aceasta sa fie stantata pe formatul dorit si inchisa in forma de plic. Este foarte important sa specificati daca design-ul acopera in totalitate suprafata plicului (fonta plina) si e bine sa luati in considerare aplicarea unui lac offset pentru protejarea tiparului. Poate fi tiparit inclusiv interiorul plicului, daca doriti o fonta de protectie, un design mai special sau pur si simplu o personalizare a interiorului cu sigla firmei dumneavoastra. Tiparirea plicurilor poate fi realizata in diverse moduri.

Tiparirea offset
Tiparirea offset ofera cea mai buna calitate in cazul personalizarii plicurilor. Da nastere unei imagini clare, bine definite si cu o acoperire excelenta. Este eficienta pe multiple tipuri de hartie, offset sau speciala. Tiparirea offset se realizeaza in general dupa ce plicul este gata facut, dar nu prezinta probleme nici in cazul tiparului in coala.
La pregatirea placii de tipar cu ajutorul unui film, imaginea este imprimata pe placa iar apoi tratata cu diferite emulsii pentru a produce o « imagine unsa » a graficii. In masina de tipar, placa este initial umezita iar apoi impregnata cu cerneala. Partea placii care este mai unsa va atrage cerneala pe baza de grasimeiar partea umeda o va respinge. Placa astfel impregnata cu cerneala va intra in contact cu hartia care trece peste rola de cauciuc, astfel tiparindu-se.

Tiparirea offset este indicata pentru plicuri deoarece rola de cauciuc compenseaza variatia de grosime a hartiei plicului

Tiparirea flexo
Tiparirea flexo este un process de tiparire in care placa de tipar dispune cerneala direct pe hartie. Tiparirea este realizara prin intermediul unor placi pe care imaginea de tiparit este mai ridicata fata de suprafata care nu trebuie tiparita. Cerneala este aplicata pe suprafata de tiparit, in timp ce restul suprafetei nu va fi cerneluita datorita pozitiei mai joase. Imaginea astfel cerneluita este presata pe hartie. Cerneala folosita este pe baza de apa si are o uscare rapida

Tiparirea digitala
Majoritatea imprimantelor digitale sunt proiectate pentru imprimarea pe coala unica. Plicurile fiind faltuite, hartia se prezinta in cel putin doua randuri, ca urmare plicurile de dimensiune mai mare se comporta mai bine la imprimarea digitala decat cele de dimensiune mai mica. Plicurile de stoc sunt cele mai potrivite pentru acest tip de imprimare.
Umiditatea este cel mai mare dusman al imprimarii laser a plicurilor. Umiditatea care apare in interiorul unei imprimate digitale datorita temperaturii ridicate ce duce la evaporarea apei din hartie si/sau aer poate duce la inchiderea prematura a plicurilor.

Finisari speciale cum ar fi emboss-ul sau termografia pot afecta sistemul de alimentare cu plicuri a masinii.
Niciodata nu se folosesc plicuri cu ferestre celofanate sau poli intr-o imprimanta laser

Pentru procesarea comenzii dumneavoastra de plicuri tiparite este nevoie de fisierul cu grafica in format .cdr vectorizat, cu specificarea clara a codurilor Pantone pentru culorile dorite.

  • Tratamente speciale – pentru protejarea tiparului sau pur si simplu pentru a da distinctie plicurilor dumneavoastra puteti opta pentru unul sau mai multe finisari speciale, cum ar fi lacuire UV sau offset, lucioasa sau mata, lacuire totala sau partiala, plastifiere mata sau lucioasa, emboss, etc.
  • Tirajul – este foarte important sa specificati tirajul dorit, deoarece in mod evident la tiraj mai mare costurile  productiei de plicuri scad, rezultand preturi mult mai bune. Tirajul minim de productie pentru plicuri tiparite este de 1000 buc iar pentru pungi cadou de 500 buc.

Speram ca aceste informatii v-au fost de folos in alegerea plicului potrivit afacerii dumneavoastra, iar in cazul in care mai apar alte intrebari sau nelamuriri referitoare la plicuri sau productia de plicuri va invitam sa consultati sectiunea noastra de intrebari frecvente (FAQ) sau sa ne adresati direct o intrebare via e-mail sau telefon.